Wie nodigt u uit voor een uitvaart in besloten kring? Het is echt niet zo dat per definitie alle kennissen en vrienden uitgenodigd moeten worden voor een uitvaart. Wil u het liever intiem houden? Organiseer de begrafenis of crematie dan zo, dat alleen de meest intieme kring aanwezig is op deze dag.

Wat wilt u zelf?

Het is belangrijk om voor u zelf te bepalen hoe u de uitvaart voor ogen ziet. Wil u bijvoorbeeld ook dierbare collega’s en de kinderen van uw oom en tante bij het afscheid aanwezig hebben, of heeft u het liever wat kleiner en gaat u dus voor een uitvaart in besloten kring? Zorg dat u van tevoren aangeeft wat de wensen zijn en weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Misschien wilt u bijvoorbeeld de uitvaartkosten wel laag houden. Door voor een uitvaart in besloten kring te kiezen zullen de kosten hoogstwaarschijnlijk een stukje lager uitvallen. Zeker als u kiest voor een salonboot heeft u geen kosten voor een locatie, rouwwagens en voorlopers.

uitvaart per boot
uitvaart per boot

De voor- en nadelen van een uitvaart in besloten kring

Elke keuze gaat gepaard met zowel voor- als nadelen, zo ook deze vorm van afscheid nemen. Als voordeel noemden we het punt ‘kostenbesparing’ al. Daarnaast zorgt een uitvaart in besloten kring er ook voor dat er een meer persoonlijke en intieme sfeer ontstaat en iedereen op de dag zelf meer de mogelijkheid heeft om rustig met elkaar te praten, omdat er simpelweg minder mensen zijn. Een klein nadeel kan zijn dat mensen zich beledigd zouden kunnen voelen omdat ze niet mogen komen.

 

Voor een tussenweg kiezen

Zo zou u ervoor kunnen kiezen om vrienden en kennissen op de kade een haag te laten vormen ter afscheid. En vervolgens op de salonboot alleen de intieme gasten uit te nodigen. Een mooie manier en voor iedereen een logische keuze. Zo heeft u bij het ene onderdeel wel alle gasten erbij en bij het andere onderdeel alleen een intiem gezelschap. Een afscheidsplechtigheid plannen brengt altijd keuzes met zich mee. Dat hoeft niet altijd moeilijk te zijn, laat u adviseren door mensen met ervaring. Wij hebben de meest uiteenlopende uitvaarten al georganiseerd.

Praktisch

Als u besluit voor een uitvaart in besloten kring te gaan, is het belangrijk om dit aan te geven op de rouwkaart. De rouwkaart stuurt u in principe naar alle familieleden, kennissen en vrienden. U kunt dit bijvoorbeeld middels de volgende berichtgeving aangeven:

“Peter had een intieme uitvaart als wens, de crematie zal daarom in besloten kring plaatsvinden.”

uitvaart

Condoleance kaart

U kunt op deze kaart wel uw adres vermelden, zodat mensen toch nog een condoleance kaart kunnen opsturen om hun deelneming te betuigen. Let op: zet op de kaart bij de mensen die wel zijn uitgenodigd dat zij wel welkom zijn voor het afscheid en vermeldt het betreffende adres van de uitvaartlocatie. Vind u het lastig om een rouwkaart te schrijven? Lees dan ook eens ons artikel ‘Wat zet u op de rouwkaart‘.

Overigens is het ook een optie om de groep die u niet wilt uitnodigen na de uitvaart een kaart te sturen waarop u aangeeft dat de uitvaart inmiddels heeft plaatsgevonden in besloten kring.